Reichstag
Reichstag (suom. Valtiopäivätalo) on parlamenttirakennus Berliinissä. Saksan parlamentti kokoontuu siellä. Valtiopäivätalo rakennettiin vuonna 1894 Saksan keisarikunnan valtiopäivien istuntopaikaksi.
Vuonna 1872 järjestettiin arkkitehtikilpailu uudesta valtiopäivätalosta, jonka voittanutta ehdotusta ei kuitenkaan koskaan toteutettu käytännön vaikeuksien ja keisari Vilhelm I:n, valtakunnankansleri Otto von Bismarckin ja valtionpäivien välisten erimielisyyksien vuoksi.
Vuonna 1882 järjestettiin toinen kilpailu, jonka voitti Paul Wallot, joka joutui muuttamaan suunnitelmiaan useaan otteeseen rakennuskomission vuoksi. Uusi keisari Vilhelm II halusi muuttaa rakennusta enemmän mieleisekseen, ja sekaantui useaan otteeseen rakennustöihin tämän takia, mutta Wallot ja valtiopäivät eivät suostuneet tähän. Rakennuksen julkisivuun Wallot oli suunnitellut tunnuslauseen ’’Dem Deutschen Volke’’ (’’Saksan kansalle’’), mutta keisari Vilhelm II kielsi sen, koska hän piti tätä liian kansanvaltaisena. Vuonna 1916 lause saatiin paikalleen, jolloin Theobald von Bethmann Hollweg onnistui sopimaan asiasta keisarin kanssa.
Valtiopäivätalo vaurioitui tulipalossa 27.2.1933, josta poliisi pidätti alankomaalaisen vasemmistoaktivistin, joka saatiin kiinni palopaikalta. Valtiopäivätalosta paloi vain valtiopäivien istuntosali ja eteisaula.
Toisen maailmansodan aikana rakennus oli sotilaskäytössä. Se toimi myös Charité-klinikan synnytysosastona sodan loppuvaiheessa. Rakennus tuhoutui pahoin, koska oli symboliarvonsa vuoksi yksi puna-armeijan pääkohteista.
Berliinin jaossa Valtiopäivätalo jäi Länsi-Berliinin puolelle. Itä- ja Länsi-Berliinin raja, joka suljettiin 1961 Berliinin muurilla, kulki vain muutaman metrin päässä siitä. Vuonna 1949 Saksan liittotasavallan pääkaupungiksi otettiin Bonn, jonne valtiopäivät siirtyivät. Valtiopäivätalon kohtalosta käytiin pitkään väittelyä, toiset kannattivat sen purkamista ja toiset sen kunnostamista. Kunnostajien mielipide voitti ja Valtiopäivätalo saneerattiin 1958–1971.
Saksojen yhdistyttyä liittopäivät muuttivat takaisin Berliiniin, minkä takia Valtiopäivätalo päätettiin saneerata. Hankkeen kustannuksiksi arvioitiin 1,3 miljardia Saksan markkaa, minkä johdosta liittopäiväedustajien enemmistö vastusti suunnitelmaa. Tämän johdosta suunnitelmia jouduttiin muuttamaan, ja entisöinti maksoi lopulta yli 600 miljoonaa Saksan markkaa. Liitopäivät muuttivat virallisesti rakennukseen vuonna 1999.
Valtiopäivätalon kruunaa sen päällä oleva lasikupoli, joka on erittäin suosittu käyntikohde. Lasikupolista on näkymä yli Berliinin, mutta sinne päästäkseen joutuu jonottamaan pitkään.
Reichstag ist ein Parlamenthaus in Berlin. Es ist in 1884–1894 gebaut worden. Paul Wallot hatte das Parlamenthaus geplant. Reichstag war zweimal zerstört. Das Parlamenthaus ist in 1958–1971 renoviert worden. Deutscher Bundestag kommt im Reichstag zusammen.