torstai 10. toukokuuta 2012

Ohjeita - Hinweise

Kerro kokemuksesi omasta nähtävyydestäsi. Jos oma nähtävyytesi ei osunut reitillemme, kommentoi jotakin muuta nähtävyyttä, jossa kävimme. Kirjoita vähintään kolme lausetta saksaksi. Muista oma nimi.

Vinkkejä:
- Oliko kohde sellainen kuin ajattelit
- Mitä uutta sait tietää kohteesta
- Mitä teimme kohteessa
- Milloin siellä käytiin
- Miten sinne mentiin

Lopuksi voit myös kertoa mielipiteesi matkasta. Kivaa, tylsää, kehitettävää, mitä opit...

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Tierpark

Tierpark Berlin on toinen Berliinin kahdesta eläintarhasta. Se on pinta-alaltaan Euroopan suurin maisema eläintarha. Tierparkissa on n. 7700 yksittäistä eläintä ja 950 eri lajia. Eläintarha perustettiin vuonna 1955.


Tierpark liegt in Berlin. Es ist ein von den zwei deutschen Zoos. Es wurde in 1955 gegründet.

Zoologischer Garten





Zoologischer Garten Berlin (Berliinin eläintieteellinen puutarha) on yksi maailman suurimmista eläintarhoista. Se sijaitsee läntisen Berliinin keskustassa. Se on yksi Berliinin suurimmista nähtävyyksistä. Se aukesi 1. elokuuta 1844 ja on Saksan vanhin eläintarha. Eläintarhalle ensimmäiset eläimet lahjoitti Preussin kuningas Fredrik Vilhelm.
Nykyisin eläintarhassa on n. 14000 eri eläintä ja jopa 1500 eläinlajia. Eläintarhasta löytyy jopa isopanda, joita on vain muutamassa maailman eläintarhassa.
Tällä eläintarhalla on eniten kävijöitä vuosittain Euroopassa eli n. 2,6 miljoonaa. Eläintarha on avoinna ympäri vuoden ja sinne pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä.


Zoologischer Garter liegt in Berlin. Er ist der älteste Zoo in Deutschland. Und er ist auch eine super  Sehenswürdigkeit.

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Zum Mitnehmen

Was muss man auf der Reise dabeihaben?

 

 

 
  • den Pass
  • genug Geld
  • das Handy
  • den Reiseführer und den Stadtplan
  • gute, bequeme Schuhe
  • Kleidung nach dem Wetter, Regenschirm?
  • persönliche Sachen (Klamotten, Medizin, Schampoo, Zahnbürste usw.)
  • gute Laune

Bettwäsche und Handtücher gibt es in der Jugendherberge. Denke daran, wieviel Geld du brauchst. Nimm nicht zu viel aber auch nicht zu wenig. Wir müssen mehrmals am Tag etwas essen und trinken, denn nur Frühstück ist inklusive. Vielleicht möchtest du auch Souveniers kaufen. Eintrittskarten kosten auch ein bisschen. Pass gut auf deine Sachen auf!

maanantai 16. huhtikuuta 2012

Unter den Linden

Unter den Linden (''Lehmusten alla'') on Berliinin vanhan keskustan läpi menevä lehmusbulevardi ja kaupungin historiallinen pääkatu. Katu alkaa lännestä Brandenburgin portin edestä ja loppuu idässä Spree-joen ylittävään Schlossbrückeen (Linnasilta). Unter den Linden on puolitoista kilometriä pitkä ja se on osa itä-länsi-akselia (Ost-West-Achse), Berliinin läpi kulkevaa 12 kilometriä pitkää suoraa katulinjaa.

Unter den Linden syntyi 16.4.1647 Brandenburgin hallitsijan, Fredrik Vilhelmin käskystä. Suuri vaaliruhtinas oli hollannissa vieraillessaan innostunut puistokaduista ja halusi samanlaisen omaan residenssikaupunkiinsa. Syntyi puolentoista kilometrin mittainen puistokuja, johon oli istutettu tuhat lehmusta ja tuhat pähkinäpuuta kuudessa rivissä.

Unter den Linden
Unter den Linden ist eine Strasse in Berlin. Es ist ein Teil der Ost-West-Achse und es hat eine lange Geschichte.

Strasse des 17. Juni

Strasse des 17. Juni on kuuluisa katu Berliinissä, joka on Unter den Linden -kadun läntinen jatke. Katu kulkee itä-länsisuunnassa Tiergartenin kuuluisan puiston läpi kaupungin keskustaan asti ja sen itäpäässä on Brandenburgerin portti ja länsipäässä Ernst-Reuter-Platz. Kadun keskellä on Siegessäule eli Berliinin voitonmerkki.

Sitä käytetään nykyään eri tapahtumien järjestämiseen kuten Love Parade tai Live 8. Berliinin maratoni alkaa tältä kadulta ja jalkapallon MM-kisojen aikaan se oli 6 viikkoa varattuna fanitapahtumiin. Kadun nimi oli vuoteen 1953 saakka Charlottenburger Chaussee, mutta Saksan jaon jälkeen nimi päätettiin muuttaa Itä-Saksan kansannousun vuoksi 17.6.1953. (Unter den Linden jäi Itä-Berliinin puolelle ja Charlottenburger Chaussee Länsi-Berliinin puolelle)

Straße des 17. Juni
Die Strasse ist Teil der Grossen Ost-West-Achse in Berlin. Die Strasse beginnt beim Brandenburger Tor und sie verläuft durch den Grossen Tiergarten.

Schloss Bellevue

Bellevuen linna sijaitsee Berliinissä keskustan lähellä. Se on toiminut Saksan liittopresidentin edustusasuntona vuodesta 1994 lähtien. Se rakennettiin vuonna 1786 Preussin prinssi Ferdinandille kesäresidenssiksi.

1786-1918 Saksan kruununprinssin virka-asuntona
1930-luvulla Etnografian (Kansa- ja kulttuuritiede) museona, kunnes muutettiin natsi-Saksan vierasasunnoksi
1957-1994 Saksan liittopresidentin toissijainen asunto
1994- Saksan liittopresidentin ensisijainen asunto

Rakennus kärsi vaurioita toisessa maailman sodassa ja 1950-luvulla sen sisätiloja uudistettiin paljon.

Schloss Bellevue
Schloss Bellevue ist der erste Amtssitz des deutschen Bundespräsidenten. Es liegt in Zentrum der deutschen Hauptstadt neben der Spree.

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Die Weltzeituhr

Weltzeituhr on maailmankello, joka näyttää useiden maiden kellon ajat. Maailmankello sijaitsee Alexanderplatzin alueella. Kellon pystyttämisen jälkeen siitä on tullut hyvin suosittu kohtauspaikka Berliinissä. Kello painaa 16 tonnia ja sen pylväs on 2,70 metriä korkea. Kello "luovutettiin" juhlallisesti yleisölle 30.syyskuuta 1969.

Die Weltzeituhr befindet sich in Berlin. Die Uhr zeigt die Uhrzeiten von vielen Ländern der Welt. Sie ist eine sehr beliebte Attraktion in Berlin. 




                                                                  

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Reichstag


Reichstag

Reichstag (suom. Valtiopäivätalo) on parlamenttirakennus Berliinissä. Saksan parlamentti kokoontuu siellä.  Valtiopäivätalo rakennettiin vuonna 1894 Saksan keisarikunnan valtiopäivien istuntopaikaksi.
Vuonna 1872 järjestettiin arkkitehtikilpailu uudesta valtiopäivätalosta, jonka voittanutta ehdotusta ei kuitenkaan koskaan toteutettu käytännön vaikeuksien ja keisari Vilhelm I:n, valtakunnankansleri Otto von Bismarckin ja valtionpäivien välisten erimielisyyksien vuoksi.
Vuonna 1882 järjestettiin toinen kilpailu, jonka voitti Paul Wallot, joka joutui muuttamaan suunnitelmiaan useaan otteeseen rakennuskomission vuoksi. Uusi keisari Vilhelm II halusi muuttaa rakennusta enemmän mieleisekseen, ja sekaantui useaan otteeseen rakennustöihin tämän takia, mutta Wallot ja valtiopäivät eivät suostuneet tähän. Rakennuksen julkisivuun Wallot oli suunnitellut tunnuslauseen ’’Dem Deutschen Volke’’ (’’Saksan kansalle’’), mutta keisari Vilhelm II kielsi sen, koska hän piti tätä liian kansanvaltaisena. Vuonna 1916 lause saatiin paikalleen, jolloin Theobald von Bethmann Hollweg onnistui sopimaan asiasta keisarin kanssa.
Valtiopäivätalo vaurioitui tulipalossa 27.2.1933, josta poliisi pidätti alankomaalaisen vasemmistoaktivistin, joka saatiin kiinni palopaikalta. Valtiopäivätalosta paloi vain valtiopäivien istuntosali ja eteisaula.
Toisen maailmansodan aikana rakennus oli sotilaskäytössä. Se toimi myös Charité-klinikan synnytysosastona sodan loppuvaiheessa. Rakennus tuhoutui pahoin, koska oli symboliarvonsa vuoksi yksi puna-armeijan pääkohteista.
Berliinin jaossa Valtiopäivätalo jäi Länsi-Berliinin puolelle. Itä- ja Länsi-Berliinin raja, joka suljettiin 1961 Berliinin muurilla, kulki vain muutaman metrin päässä siitä. Vuonna 1949 Saksan liittotasavallan pääkaupungiksi otettiin Bonn, jonne valtiopäivät siirtyivät. Valtiopäivätalon kohtalosta käytiin pitkään väittelyä, toiset kannattivat sen purkamista ja toiset sen kunnostamista. Kunnostajien mielipide voitti ja Valtiopäivätalo saneerattiin 1958–1971.
Saksojen yhdistyttyä liittopäivät muuttivat takaisin Berliiniin, minkä takia Valtiopäivätalo päätettiin saneerata. Hankkeen kustannuksiksi arvioitiin 1,3 miljardia Saksan markkaa, minkä johdosta liittopäiväedustajien enemmistö vastusti suunnitelmaa. Tämän johdosta suunnitelmia jouduttiin muuttamaan, ja entisöinti maksoi lopulta yli 600 miljoonaa Saksan markkaa. Liitopäivät muuttivat virallisesti rakennukseen vuonna 1999.
Valtiopäivätalon kruunaa sen päällä oleva lasikupoli, joka on erittäin suosittu käyntikohde. Lasikupolista on näkymä yli Berliinin, mutta sinne päästäkseen joutuu jonottamaan pitkään.

Reichstag ist ein Parlamenthaus in Berlin. Es ist in 1884–1894 gebaut worden. Paul Wallot hatte das Parlamenthaus geplant. Reichstag war zweimal zerstört. Das Parlamenthaus ist in 1958–1971 renoviert worden.  Deutscher Bundestag kommt im Reichstag zusammen.

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Gedächtniskirche

Gedächtniskirche

Gedächtniskirchen eli Keisari Wilhelmin muistokirkon rakennutti keisari Wilhelm II 22.3.1891 (valmistui 1895) isoisänsä Wilhelm I:n muistoksi tämän syntymäpäivänä. Se sijaitsee Breitscheidplatzilla, Kurfürstendammin (Berliinin vilkkain liikekatu) alkupäässä.
       Kirkon suunnitteli Franz Schwechten, jonka suuunnitelma voitti kilpailun kirkon suunnittelusta. Kirkosta tuli uusromaanisen tyylinen rakennus, jonka sisätilojen koristelu tehtiin Wilhelm I:n elämää ja tekoja kuvaavalla mosaiikkitaiteella ja sen torni oli 113m korkea.
       Toisen maailmansodan aikaan vuonna 1943 kirkko tuhoutui pommituksessa. Pommituksessa tuhoutui lähes koko rakennus lukuun ottamatta tornia ja pääsisäänkäyntiä. Sodan loputtua suunniteltiin kirkon raunioiden hävittämistä ja uutta kirkkoa vanhan tilalle samaan paikkaan. Kansalaiset kuitenkin  halusivat säilyttää vanhan kirkon rauniot, joka oli lähes ainoa Länsi-Saksaan jäänyt historiallinen rakennus. Kska vanhaa kirkkoa ei saanut purkaa, Egon Eiermann suunnitteli uuden kirkon sen viereen. Uusi kirkko valmistui vuonna 1961.
        Uuteen kirkkoon on sijoitettu kolme taideteosta, jotka ovat entisten vihollisten ystävyyden symboleina: Venäjän ortodoksikirkon ikoniristi, saksalaisen Kurt Reuberin maalaus Stalingradin madonna, sekä tuhoutuneen Coventryn katedraalin nauloista valmistettu Covertyn risti briteiltä.


Die Gedächtniskirche liegt im Breitscheidplatz. Kaiser Wilhelm II hat sie für seinen Opa Wilhelm I am 22. März 1891 gebaut. Das war sein Geburtstag. Die Kirche war fertig im 1895. Die Gedächtniskirche wurde  1943 bombardiet und daneben wurde 1961 eine neue Kirche gebaut. Die Berliner haben einen eigenen Spitznamen für die ältere Kirche "Hohler Zahn" (suomeksi ontto hammas).

tiistai 10. huhtikuuta 2012



Brandenbuger Tor

Brandenburger Tor (suomeksi Brandenburgin portti) on Berliinin kaupungin ja samalla koko Saksan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Se sijaitsee Berliinin keskustassa, entisen Berliinin muurin vieressä.

Portin rakennus sijoittuu 1700-luvun loppupuolelle, kun Fredrik Vilhelm II oli Preussin kuninkaana.
Portti on nähnyt myös useita sotia. Napoleon aikanaan valloitti Preussin ja käski irrottaa portin symboliksi muodostuneen "nelivaljakon" eli voiton jumalattaren vaunut, joita vetää neljä hevosta, ja lähetää ne Louvreen. Napoleonin vallan kaaduttua ne kuitenkin palautettiin Saksaan.
Portti on myös nähnyt ensimmäisen ja toisen maailmansodan julmuudet. Se kärsi vahinkoa toisessa maailmansodassa, ja kunnostettiin vasta 1950-luvun loppupuolella.

Brandenburger Tor ist ein wichtiges Attraktion in Deutschland. Es wurde 1788 bis 1791 gebaut. Es liegt im Zentrum Berlins, neben der ehemahligen Berliner Mauer.

Museumsinsel

Museumsinsel
Suomennettuna Museumsinsel tarkoittaa museosaarta, mikä kertoo saaren sisällöstä. Saari sijaitsee Berliinissä virtaavassa Spree-joessa.  Saarella on viisi museota. 
Altes Museum on vanhin saarella sijaitseva museo. Altes Museum valmistui vuonna 1830. Museossa on näytillä Kuningas Fredrik Vilhelm 3:nnen antiikkisia esineitä.
Neues Museum valmistui vuonna 1859, mutta tuhoutui melkoisesti toisessa maailmansodassa. Korjausten jälkeen vuonna 2009 se avattiin taas yleisölle. Siellä on egyptiläistä ja esihistoriallista taidetta.
Alte Nationalgalerie valmistui vuonna 1876, mutta toinen maailmansota vaurioitti rakennnusta, joten se avattiin uudelleen korjausten jälkeen vuonna 2001. Galleriassa on 1800-luvun maalauksia ja veistoksia.
Bode-Museo, joka ennen tunnettiin nimellä Kaiser-Friedrich-Museo, avattiin vuonna 1904. Museossa on myöhäisantiikkista ja bysanttilaista taidetta.
Pergamon-museo on saarella sijaitsevista museoista uusin. Museo valmistui vuonna 1930. Se sisältää arkeologisia rakennuksia.


Museumsinsel
Museumsinsel ist eine Insel im Fluss Spree mitten in Berlin. Man kann da viele Museen sehen. Auf der Musemsinsel sind fünf einzelne Museen. Altes Museum ist das älteste Museum da. Dann kommen Neues museum, Alte Nationalgalerie, Bode-museum und Pergamon-museum.

Berliner Fernsehturm




Berliinin televisiotorni sijaitsee Alexanderplatzilla, Berliinissä. Torni on rakennettu vuosina 1965-1969, ja se toimii televisio- ja näkötornina, sekä ravintolana. Tornissa olevan pallon keskiosassa on ravintola Telecafé, sekä näköalatasanne.TV-torni on korkeudeltaan 368,03 metriä, eli Euroopan neljänneksi korkein rakennus. Sen ovat suunnitelleet insinööri Werner Ahrend sekä arkkitehdit Fritz Dieter ja Günter Franke.Alexanderplatzin ollessa Itä-Berliinin keskus, rakennettiin TV-torni symboliksi sosialistiselle yhteiskunnalle. Berliinin televiotorni on todiste kylmän sodan arkkitehtuurista, ja auringon paistaessa tornin ikkunoista heijastuu ristin muotoinen kuvio, jota berliiniläiset kutsuvat " Paavin kostoksi ".

Berliner Fernsehturm liegt auf Alexanderplatz in Berlin. Es ist 368,03 Meter hoch, und hat jährlich eine Million Besucher. Werner Ahrend, Fritz Dieter und Günter Franke habt das Berliner Fernsehturm ausarbeitet.

torstai 5. huhtikuuta 2012

Kurfürstendamm



Kurfürstendamm on Berliinin kuuluisimpia katuja. Kadulla on monien vaatesuunnittelijoiden kauppoja, hotelleja ja autonvalmistajien näyteliikkeitä. Katu on noin 3.5 kilometriä pitkä ja sen alkupää sijaitsee Keisari Wilhelmin muistokirkon luona. Paikalliset kutsuvat nimellä Ku'damm. Se on rakennettu vuonna 1542.

Der Kurfürstendamm ist die bekannteste Straβe in Berlin, die viele Touristen besuchen.

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Siegessäule

Siegessäule, eli suomeksi Voitonpylväs on muistomerkki Berliinin Tiergartenin puistossa, joka on pystytetty Saksan yhdistymissotien kunniaksi.

Siegessäuleä alettiin rakentaa vuonna 1684, ja sen on suunnitellut Heinrich Strack. Pylväs on alunperin suunniteltu Preussin ja Tanskan välisessä sodassa saavutettujen voittojen kunniaksi, mutta rakentamisen aikana Preussi voitti sodissa myös Itävallan ja Ranskan, ja pylväs omistettiinkin kaikille näille voitoille.

Alunperin Siegessäule sijaitsi Königsplatzilla valtiopäivätalon edessä, mutta vuonna 1939 se ja sitä ympäröivät patsaat siirrettiin pois Adolf Hitlerin määräyksestä. Nykyisin se siis sijaitsee Tiergartenin puistossa. Siirron yhteydessä pylväälle rakennettiin myös uusi jalusta, jolloin patsas kohoaa 67 metriin. Nykyään Siegessäulen jalustassa toimii museo ja huipulla näköalatasanne.

Die Siegessäule ist ein Denkmal in Tiergarten in Berlin. Sie ist in 1684 erbaut worden. Sie ist ein Denkmal für Einigungskriege.


Alexanderplatz

Alexanderplatz on aukio keskellä Berliiniä Berliinin tuomiokirkon ja Spree-joen lähellä. Paikalliset kutsuvat usein aukiota yksinkertaisesti nimellä Alex.
Se on entinen karjamarkkinapaikka ja nimettiin Venäjän keisari Aleksanteri I:n mukaan tämän vierailtua Berliinissä 25.10.1805. Alueen kulta-aika oli 1920-luvulla, kun se oli yhdessä Potsdamer Platzin kanssa Berliinin yöelämän keskuksia.
Kun Berliini oli jaettu, Alexanderplatz oli Itä-Berliinin keskeisiä alueita. Sen näkyvimmäksi maamerkiksi nousi Fernsehturm, valmistunut vuonna 1968.
Alexanderplatzilla sijaitsee myös pääosin lähijunia palveleva Alexanderplatzin asema, sekä S- ja U-Bahn.

Alexanderplatz ist ein Platz in der Mitte Berlin. Berliner nennen die Platz einfach Alex.
Wenn Berlin dividiert war, war Alexanderplatz ein zentrales Gebiet des Ost-Berlins.




                                           

Potsdamer Plaz





Potsdamer Platz sijaitsee noin kilometrin päässä Brandenburgin portista. Se on saanut nimensä Potsdamin kaupungin mukaan. Aukio tuhottiin käytännössä kokonaan toisessa maailman sodassa. Sitä alettiin rakentaa todenteolla Saksojen yhdistymisen jälkeen. Se oli siihen aikaan Euroopan suurimpia rakennustyömaita. Potsdamer Platzia pidetään nykyään modernin arkkitehtuurin luomuksena, sillä sitä koristaa monet pilvenpiirtäjät.




Potsdammer Platz liegt ein Kilometer von Brandenburger Tor. Der Platz wurde nach der Stadt von Potsdam genannt.  Potsdamer Platz gilt als die Schöpfung von moderner Architektur.
Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie oli tärkeä rajanylityspaikka Länsi- ja Itä-Berliinin välillä kylmän sodan aikana. Se sijaitsi Friedrichstraßen varrella. Rajanylityspaikka otettiin käyttöön vuonna 1961 Berliinin muurin rakentamisen yhteydessä. Muurin tarkoituksena oli estää itäsaksalaisia matkaamasta länteen. Rajan saivat ylittää Checkpoint Charlien kautta lähinnä vain diplomaatit. Laittomasti rajan ylittämistä yrittäneet useimmiten ammuttin.
Checkpoint Charlie poistettiin käytöstä vuonna 1990, noin puoli vuotta muurin murtumisen jälkeen. Nykyään se on suosittu turistikohde. Rajanylityspaikka muistuttaa ajasta, jolloin Eurooppa oli jakautunut kahtia.
Der Checkpoint Charlie liegt in Berlin. Er war ein Grenzübergang. Heute ist er ein Museum.

Schloss Charlottenburg

Charlottenburgin linna on Saksan pääkaupungin Berliinin linnoista suurin. Linnan rakennuksen johdossa oli arkkitehti Arnold Neringin ja kuningas Fredrik 1:n vaimo Sophie Charlotten, jonka toimesta kaikki tapahtui. Kun Sophie Charlotten kuoli vuonna 1705 hänen miehensä nimesi linna Charlottenburgiksi kunniottaakseen kuolleen vaimonsa muistoa.
Toisessa maailmansodassa linnaan tuli merkittäviä vaurioita.Vuonna 1945 aloitettiin linnan jälleenrakentaminen ja nyt linna toimii museona.

Schloss Charlottenburg liegt in Berlin. Nach dem doch Sophie Charlottens nannte der Köning das Scloss Charlottenburg. Im zweiten Weltkrieg  ist das Schloss kaputtgegangen. Heutzutage ist das Schloss ein Museum.

tiistai 3. huhtikuuta 2012

KaDeWe


On Manner-Euroopan suurin tavaratalo, joka avattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1907. 
KaDeWe kuitenkin tuhoutui melkein kokonaan toisessa maailmansodassa sekä jäi Länsi-Berliinin puolelle. Vuonna 1950 kauppakeskus kuitenkin avattiin uudelleen ja on tälläkin hetkellä yksi Berliinin suuri nähtävyys. 
KaDeWe on lyhenne sanoista Kaufhaus des Westens eli lännen tavaratalo.
Kauppakeskus on monen shoppaajan paratiisi, suuren kokonsa ja upean arkkitehtuurinsa vuoksi. 
Kuudesta kerroksesta löytyy kauppoja jokaisen makuun, sekä suurelta elintarvikeosastolta löytyy valtavat valikoimat juustoja, makkaroita sekä leivoksia.
Tauentzienstraße on 500 metriä pitkä ostoskatu, jonka varrella sijaitsee monenlaisia kauppoja, sekä on yksi saksan vilkkaimmista ostoskaduista.

KaDeWe ist ein großes Kaufhaus in Berlin. (: KaDeWe bedeutet Kaufhaus des Westens. Jeden Tag besuchen 40 000 - 50 000 Leute KaDeWe!
In der Lebensmittelabteilung kann man Brot, Käse, Wurst und  Gebäck kaufen! Namnam! (:


East Side Gallery

East Side Gallery on virallinen muistomerkki vapaudesta. Se on 1.3 kilometriä pitkä osa Berliinin muurista, joka sijaitsee lähellä Berliinin keskustaa.

''Galleria'' koostuu 105 eri taiteilijan töistä itäisellä osalla muuria. Työt on maalattu muuriin n. vuonna 1990. On hyvin mahdollista, että se on maailman pisin ja eniten kestänyt ulkoilmataideteos. East Side Gallerya on kunnostettu nyt 2000-luvulla.

East Side Gallery ist ein Stück der Berliner Mauer. Es ist voll gefüllt mit bunten Bildern.
Die Bildern wurden in den 1990er Jahren gemalt.

lauantai 31. maaliskuuta 2012

Buslinie 100

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Berlin_Omnibus_Linie_100_Doppeldecker.JPG

Bussilinjalla 100 voi päivälipun hinnalla kiertää Berliinin kauneimpien osien ja monien historiallisten nähtävyyksien kautta. Yhdellä lipulla voi kätevästi nousta kyytiin ja jäädä pois pysäkeiltä oman mielensä mukaan. Linja 100 kulkee Berliinin läpi alkaen Bahnhof Zoon pysäkiltä ja päättyen Alexanderplatzille. Busseja lähtee 10 minuutin välein ja matka kestää puolisen tuntia. Tämä linja oli Saksan jälleenyhdistymisen jälkeen ensimmäinen bussilinja, joka kulki läpi Berliinin lännestä itään.

Linjan varrella voit tutustua mm. näihin nähtävyyksiin:
Bahnhof Zoo
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Zoologisher Garten
Nordische Botschaften
Tiergarten
Siegessäule
Schloss Bellevue
Haus der Kulturen der Welt
Hauptbahnhof
Reichstag mit Kuppel
Brandenburger Tor
Die Strasse Unter den Linden
Berliner Dom
Fehrnsehturm
Alexanderplatz

Lisätietoa: http://www.bus100.de/bus100/
http://www.morgenpost.de/reise/article1923573/Vom-Alex-zum-Zoo-Mit-dem-100er-durch-Berlin.html
http://www.webspace-berlin.de/bus100/Haltestellenfahrplan.pdf

Mit dem Bus 100 kann man die schönsten Teilen und die wichtigsten Sehenswürdigkeiten in Berlin sehen. Die Fahrt ist sehr günstig und mit einer Tageskarte kann man ein- und aussteigen, wenn man will. Zwischen dem Alexanderplatz und dem Zoologischen Garten hat man schon seit der Wiedervereinigung mit dem Hunderter fahren können.

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Information


Saksan pääkaupunki Berliini on kokenut historiansa aikana monia vaiheita. Toisen maailmansodan aikana Berliini pommitettiin lähes maan tasalle, ja sen jälkeen se jaettiin muurilla kahtia. Berliini on kuitenkin noussut Euroopan merkittävimpien kaupunkien joukkoon. Se on tärkeä politiikan, kulttuurin ja tieteen keskus ja Saksan suurin kaupunki. Berliinin asukasluku on noin 3,5 miljoonaa. Nykyisin Berliini on myös erittäin suosittu matkailukohde, jossa riittää näkemistä ja tekemistä.



Berliinin ilmapiiri on eloisa ja rento. Katukuvaa värittävät paitsi lähes 200 eri kansallisuuden edustajat myös turistit, joita käy Berliinissä vuosittain paljon, että jotkut paikalliset asukkaat kaipaisivat jo enemmän rauhaa. Toisaalta Berliini elää pitkälti turismilla. Kaupunki onkin kamppaillut taloudellisten ongelmien kanssa.


Berliiniin lentää Suomesta parissa tunnissa, ja lentokentältä pääsee kätevästi kaupungille julkisilla kulkuneuvoilla. Kello on tunnin jäljessä Suomen ajasta. Perinteisten nähtävyyksien lisäksi Berliinissä järjestetään paljon tapahtumia ja kulttuuritarjontaa. Matkailija ei jää Berliinissä nälkäiseksi, sillä ruokaa myydään lähes joka kadunkulmassa. Ainakin sämpylöitä, currymakkaraa ja kebabia kannattaa maistaa. Berliini on myös shoppailijan paratiisi.


Zusammenfassung:

Berlin, die Hauptstadt von Deutschland, hat in der Geschichte viel erlebt. Heute ist die Stadt immerhin sehr wichtig in Europa für Politik, Kultur und Wissenschaft. Berlin hat 3,5 Milloinen Einwohner. Es ist auch ein sehr beliebtes Reiseziel.

Die Atmosphäre in Berlin ist lebhaft und locker. Dort leben Menschen aus fast 200 Nationalitäten. Der Tourismus ist sehr wichtig für die Stadt, die mit wirtschaftlichen Problemen gekämpft hat.

Von Finnland fliegt man in ein paar Stunden nach Berlin. Vom Flughafen kann man leicht mit öffentlichen Verkehrsmitteln ins Zentrum fahren. Die Uhr zeigt in Deutschland eine Stunde weniger als in Finnland. Man kann in Berlin viele berümte Sehenswürdigkeiten besuchen, und ausserdem finden dort viele Ereignisse statt. Es lohnt sich z.B. Brötchen, Currywurst und Döner in Berlin zu probieren. Die Einkaufsmöglichkeiten sind riesig.